Thursday, February 10, 2022

Svar till Sanna Samuelsson: Johan Heltnes kritik är befogad

Skrivarskoleerfarenheten verkar stängande mer än befriande. Det ser vi återigen på Sanna Samuelssons väldigt långa text "Snöflingorna yr på författarskolorna" (G-P 7/2).

Det är som om skrivarskolornas försvarare till varje pris vill stänga igen alla sidoingångar till litteraturen. Fårskocken måste igenom grindarna så att ingen får för sig att göra erfarenheter utanför skrivarkursbubblan.

Sanna Samuelsson går till attack enligt formulär 1A. Johan Heltne beskriver i ”Sympati för djävulen” en situation där hans roman under arbete ska diskuteras i en textläsargrupp på skolan. Texten innehåller sexuellt ambivalenta skildringar, framförallt en scen där det förblir oklart för läsaren om det är ett övergrepp eller inte som pågår. Detta väckte reaktioner hos eleverna på hans kurs och alla förmådde inte hålla sig till den opartiska hållning som är en del av modellen på Biskops-Arnö. Det slutade med att de som hade läst hans text inte förmådde skilja på romanjaget och författaren som privatperson, som befinner sig i samma rum. Sanna Samuelssons inställning blir: Tål Johan Heltne inte kritik! Men varför skulle han tåla att bli oschyst behandlad på ett sätt som andra elever inte blir?

Boken är över huvud taget full av intelligenta iakttagelser som mötts med pikar eller tystnad.

Skildringen av den på Biskops-Arnös dominerande estetiken är helt adekvat och håller fortfarande streck.

”Poesin skulle /…/ hålla sig borta från det modernistiska jagets världsomfattande tankar och känslor, liksom andra traditionella litterära tekniker som kunde uppfattas som subjektivistiska eller individualistiska. Idealet var i stället att poesin skulle vara icke-hierarkisk och anti-auktoritär.”

Paradoxalt nog ger en anpassning till denna poetik goda möjligheter till politisk styrning av den enskildes poetiska samvete.

Jag har alltid varit skeptisk till skrivarskolornas påverkan på den svenska litteraturen och än mer blev jag det efer att ha läst Sanna Samuelssons förbeställda artikel om den bästa av världar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home